انواع پمپ گریز از مرکز

تبدیل واحد

کمیت
مقدار
تبدیل loading
صفحه اصلی آموزش ها آشنایی با انواع پمپ گریز از مرکز
آشنایی با انواع پمپ گریز از مرکز

آشنایی با انواع پمپ گریز از مرکز

یکی از رایج‌ترین انواع پمپ‌های صنعتی که از آن به منظور انتقال سیالات استفاده می‌شود، پمپ گریز از مرکز نام دارد. جهت انتقال سیالات با استفاده از نیروی گریز از مرکز از این محصولات استفاده می شود. پمپ های گریز از مرکز‌ دارای یک پروانه چرخان هستند که در محفظه‌ای قرار گرفته اند. نیروی گریز از مرکز زمانی که پروانه با سرعت می‌چرخد ایجاد می‌شود و سیال به این صورت به سمت لوله کشیده می‌شود. برخی از اجزای پمپ گریز از مرکز شفت، پروانه، محفظه، لوله مکش و لوله رانش هستند. در این مطلب از نوین پمپ برسام با انواع پمپ گریز از مرکز آشنا می شویم چنانچه قصد خرید پمپ گریز از مرکز را دارید مطالعه این مطب را از دست ندهید.

 

پمپ گریز از مرکز چیست؟

پیش از آنکه به انواع پمپ های گریز از مرکز بپردازیم بهتراست با کلیت پمپ گریز از مرکز چیست آشنا شویم. پمپ ها در صنعت به وسیله‌هایی گفته می شود که سیالات را در سیستم‌ها جابه‌جا می‌کنند و با توجه به ساختار و کاربردی که دارند در دسته بندی مختلفی قرار می‌گیرند. پمپ های سانتریفیوژ یا پمپ گریز از مرکز یکی از معروف‌ترین آن‌ها است که از یک پروانه چرخان به منظور حرکت سیالات به وسیله ی نیروی گریز از مرکز استفاده می‌کنند. در واقع این پمپ یک ماشین مکانیکی است که سیالات را با تبدیل نیروی مکانیکی به انرژی فشار جریان سیال پمپ می‌کند. عموما این توان مکانیکی توسط موتور الکتریکی تامین می‌گردد. این پمپ از نیروی گریز از مرکز برای پمپاژ سیالات استفاده می‌کند، به همین دلیل به آن پمپ گریز از مرکز نیز گفته می‌شود.

 

پمپ گریز از مرکز چیست؟

 

اجزای یک پمپ گریز از مرکز

  • موتور، سبب حرکت دورانی محور پمپ می‌شود.
  • روتور، متشکل از محور و پره‌ها است.
  • پوسته یا جدار
  • لوله مکش
  • لوله رانش
  • محفظه ما بین پوسته و پروانه

 

اجزا اصلی و ساختمان مکانیکی پمپ گریز

پمپ های گریز از مرکز سه بخش اصلی دارند:

  • محرک
  • محفظه آب
  • پوسته که بخش عمده آن پروانه و شفت است.

 

انواع پمپ های گریز از مرکز

با توجه به پروانه های پمپ گریز از مرکز می توان دسته بندی برای انواع پمپ گریز از مرکز تعیین کرد که در ادامه به طور جداگانه به هر کدام پرداخته و اطلاعاتی در رابطه با آنها به شما ارائه می دهیم.

 

پمپ گریز از مرکز شعاعی

در حقیقت انواع پمپ های گریز از مرکز در حالت کلی به صورت پمپ گریز از مرکز جریان شعاعی تولید می شوند و تنها در شرایط خاص می توانید نوع پروانه ها را عوض کنید و به صورت جریان محوری یا مختلط از آن استفاده کنید. دلیل نام گذاری این پمپ گریز از مرکز نوع پروانه ای است که در پمپ از آن بهره برده شده است که دارای تیغه هایی نزدیک به هم است و می تواند پس از ورود سیال موازی با محور به پروانه آن را به صورت 90 درجه از پروانه خارج کند و در نتیجه فشار سیال افزایش می یابد و از لوله خروجی پمپ خارج می شود. از این پمپ ها زمانی استفاده می شود که می بایست سیال را در فاصله بیشتری جا بجا کنیم و در نتیجه نیاز به فشار استاتیکی بیشتری وجود دارد و با استفاده از این پروانه و تیغه های روی آن فشار به مقدار مورد نیاز افزایش می یابد.

 

پمپ گریز از مرکز جریان محوری

یکی دیگر از انواع پمپ گریز از مرکز که در این بخش به آن می پردازیم پمپ گریز از مرکز جریان محوری است که پروانه های آن به ملخی قایق و هواپیما شباهت دارد. به بیان دیگر سیال به صورت موازی از طریق لوله مکش وارد پروانه شده، تیغه های پروانه از آنجایی که دارای فاصله بیشتری نسبت به مدل شعاعی هستند سبب خارج شدن موازی سیال از پروانه شده و به همین دلیل سطح فشار آن ثابت می ماند اما آنچه تغییر می کند آبدهی است که سیال با آن پمپاژ می شود. پمپ گریز از مرکز جریان محوری در مواقعی که می خواهیم در یک سطح ارتفاع کم آبدهی بیشتری داشته باشیم مورد استفاده قرار می گیرد.

 

پمپ گریز از مرکز جریان مختلط

پمپ گریز از مرکز جریان مختلط، ترکیبی از پمپ گریز از مرکز شعاعی و پمپ گریز از مرکز محوری است که خصوصیات هر دو نوع را دارد. تیغه های روی پروانه فاصله ای بین پره های شعاعی و محوری دارند و همین موضوع سبب می شود هنگامی که سیال موازی محور وارد پمپ می شود به صورت اریب از انتهای پروانه با دبی و فشار زیادی خارج شده، اما درجه خروج سیال از پمپ کمتر از 90 درجه می باشد. این نوع از پمپ ها معمولا کاربرد فراوانی در بخش های مختلف از جمله صنایع، معادن، پالایشگاه های نفتی و البته کشاورزی دارند.

 

پمپ های فعال‌شده به‌صورت مکانیکی

از دیگر انواع پمپ های گریز از مرکز، پمپ های فعال‌شده به‌ صورت مکانیکی هستند. این نوع پمپ ها دارای اتصال مکانیکی رفت و برگشتی هستند که به صورت مستقیم به دیافراگم وصل می‌شود. پمپ شامل یک مجموعه دنده یا مکانیزم مکانیکی دیگر به منظور تبدیل چرخش موتور به یک حرکت رفت و برگشتی متصل به دیافراگم می باشد. جریان امکان دارد با تغییر طول ضربه یا سرعت پمپ تغییر کند.

 

پمپ های فعال‌شده به‌صورت هیدرولیکی

 پمپ های فعال‌شده به ‌صورت هیدرولیکی برای خم شدن دیافراگم به کار برده می شوند. سیال هیدرولیک به وسیله ی یک پیستون رفت و برگشتی تحت ‌فشار قرار می‌گیرد. هر چند شبیه به دیافراگم فعال مکانیکی عمل می‌کند، پیستون به دیافراگم وصل نیست، بلکه سیال هیدرولیک میانی را تحت ‌فشار قرار می‌دهد و در نتیجه دیافراگم را خم می‌کند. جریان این نوع پمپ های دیافراگمی با تغییر سرعت پمپ یا با تغییر مقدار سیال هیدرولیکی تغییر می‌کند.

 

شیر برقی

شیر برقی یکی دیگر از انواع پمپ های گریز از مرکزاست. این پمپ ها یک موتور الکتریکی دارند که به‌ صورت پشت سرهم برق را گرفته و نیروی الکترومغناطیسی ایجاد می‌کنند تا با یک قطعه فلزی روی دیافراگم واکنش نشان دهد. این کار کوجب خم شدن دیافراگم میگردد و جریان با تغییر سرعت پمپ تغییر می کند.

 

پمپ های دیافراگمی دوگانه با هوا

پمپ دیافراگمی دوگانه با هوا یک نوع پمپ دوکاره است که دو دیافراگم و دو مجموعه شیر چک دارد. این پمپ توسط هوای فشرده به حرکت می کند که به صورت متناوب در دو سمت دیافراگم عمل می‌کند. هوا با استفاده از یک شیر شاتل به طرف‌های متناوب دیافراگم می‌رسد و جریان با تغییر فشار هوای عرضه شده به پمپ تغییر می نماید.

 

پمپ های دیافراگمی دوگانه با هوا

 

کاربردهای پمپ گریز از مرکز

در قسمت قبل با انواع پمپ گریز از مرکز آشنا شدیم و حالا نوبت کاربردهای آن است. پمپ های گریز از مرکز در طیف گسترده ای از بازارهای صنعتی، خانگی، تجاری مورد استفاده قرار میگیرند.

نمونه هایی از کاربردهای پمپ گریز از مرکز عبارتنداز:

  • تامین کردن آب مناطق مسکونی
  • سیستم های حفاظت در مقابل آتش
  • دفع فاضلاب
  • تولید آشامیدنی و مواد غذایی
  • تولید مواد شیمیایی
  • عملیات صنعتی همچون نفت و گاز

 

عوامل موثر در ظرفیت پمپ‌های گریز از مرکز

ظرفیت پمپ های گریز از مرکز به عوامل که در ادامه به آن‌ها اشاره می کنیم بستگی دارد:

  • چگونگی طراحی
  • سرعت گردش پروانه
  • فشار مطلق قسمت مکش پمپ
  • فشار قسمت تخلیه پمپ
  • خواص فیزیکی سیال عبوری

 

سخن پایانی

پمپ‌های گریز از مرکز به‌ عنوان یکی از پر استفاده ترین تجهیزات در صنایع مختلف، به‌ علت ساختار ساده، کارایی بالا و هزینه‌های نگهداری کم، مورد توجه قرار گرفته‌اند که در این مقاله با انواع پمپ گریز از مرکز آشنا شدیم. پمپ‌های گریز از مرکز نه ‌تنها جهت انتقال سیالات در سیستم‌های آبرسانی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند، بلکه در صنایع مختلفی همچون نفت، گاز، شیمیایی و کشاورزی هم نقش مهمی ایفا می‌کنند. انتخاب درست و نصب دقیق این پمپ‌ها سبب افزایش عمر مفید آن‌ها شده و از مشکلات احتمالی جلوگیری می کند. جهت انتخاب و خرید بهترین پمپ گریز از مرکز، لازم است تا به عواملی همچون دبی مورد نیاز، فشار کاری، نوع سیال و شرایط محیطی توجه شود.

همچنین برای خرید پمپ گریز از مرکز 50 250 اتا می توانید به وبسایت نوین پمپ برسام مراجعه کنید.

backup_whatsapp